cercuri de lectură

foaie on-line a cititorului de texte "pe vine"

Scriitorul necunoscut care a vandut noua milioane de carti

Richard Parsons – un autor britaniccomplet necunoscut, care a vandut peste noua milioane de carti in ultimii zece ani, apare intr-un Top 10 al celor mai bine vanduti scriitori, realizat de Bookseller magazin, alaturi de nume grele, precum J.K. Rowling, Dan Brown si John Grisham, relateaza Romania Libera.

Parsons scrie ghiduri utile din diferite domenii de afaceri, psihologie, limba engleza si face ca, printr-un limbaj simplu si cu mult umor, cititorii sai sa inteleaga notiuni altfel complicate. Este considerat un guru al stilului de viata american.

Cu vanzari de peste noua milioane de carti Parsons este clasat alaturi de J.K. Rowling, Dan Brown si John Grisham ca fiind unul dintre autorii cei mai de succes din ultimul deceniu. Succesul este garantat de fani, ei fiind cei care-i asteapta cu “disperare” fiecare noua lucrare si tot ei clameaza ca volumele sunt indispensabile. Dar in timp ce Rowling, Brown si Grisham sunt nume devenite de uz casnic, fiecare fiind o marca inregistrata cunoscuta oricarui pamantean, aproape nimeni nu a auzit de Richard Parsons, remarca jurnalistii publicatiei britanice Telegraph.

Nu apare pe enciclopedia online Wikipedia si nu se stie nimic despre viata lui. O imagine cu el pe bicicleta in timpul unei curse si o alta, portret, se pare ca sunt singurele fotografii publice din existenta lui. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de revista Bookseller, Richard Parsons, de 43 de ani, este cel de-al cincilea cel mai bine vandut autor din ultimii zece ani, fiind depasit numai de J.K. Rowling, Brown, Roger Hargreaves si Jacqueline Wilson.

Mai citit decat Jamie Oliver
Incepand cu anul 2000, Parsons a vandut in total 9.363.795 de carti, acumuland din vanzari 48.293.826 de lire. Rowling a avut vanzari comparabile, 27,5 milioane de exemplare la o valoare de 215,8 milioane de lire. In timp ce Bill Bryson (publicat si in Romania, la Curtea Veche – “Despre toate, pe scurt”) se afla aproximativ pe acelasi palier cu Parsons, vanzand 5,9 milioane de carti la o valoare de 50 milioane de lire sterline.

In top intra si cartile despre gatit ale lui Jamie Oliver, epuizate rapid, in numai 7 milioane de exemplare, precum si cele ale autorilor de romane politiste, Ian Rankin si Patricia Cornwell, care au vandut cate 6,4 milioane titluri, respsectiv 6,1 milioane de titluri. Dar cine este totusi acest Richard Parsons? Se cunoaste despre el ca, in 1995, a inceput sa scrie ghiduri (manuale) de studiu pentru elevii care urmau sa sustina anumite examene. A fost profesor la Colegiul Furness, dar a renuntat la predare la numai 29 de ani pentru a infiinta CGP Books, in orasul Cumbrian din Broughton-in-Furness, incercand sa vina cu variante de calitate la ghidurile de studii existente deja, dar considerate de el slab calitativ.

Initial, i-a fost imposibil sa gaseasca un sprijin, un sustinator pentru primul sau manuscris, un ghid de matematica. Asa ca l-a publicat singur si tot el l-a distribuit la scolile particulare, iar in cele din urma, relativ scurt timp cartea a devenit un “hit”. Dintre cele 600 de titluri publicate de Parsons, cele mai apreciate sunt cele dedicate studiilor de engleza,  afacerilor si psihologiei. Titlurile nu pot fi considerate printre cele mai atragatoare, dar in unele cercuri, fostul profesor este tratat cu un fel de revelatie, ca un guru al stilului de viata american.

“Totul este atat de usor de inteles”
“Iubesc cartile dvs. care cu adevarat m-au ajutat in  toate”, scrie un fan pe forumul website-ului companiei sale. Un altul, Andrew Fold din Shipley, spune: “Am folosit aceste carti in ultimii 15 ani si niciodata nu incetez sa fiu impresionat de calitatea si valoarea produselor dvs”. Secretul lui Parsons pare a fi stilul deschis si plin de umor pe care il abordeaza in scrierea cartilor sale. O cititoare, Amy, declara: “Totul este atat de usor de inteles si ma face sa ma intreb cum de nu am inteles de la inceput. Multumesc, multumesc, multumesc! Sunteti uimitor domnule, jur ca trebuie sa fiti magic”.

Richard Parsons locuieste intr-un apartament dintr-un conac reconstruit, in micul sat din Broughton-in-Furness, impreuna cu sotia sa Kyra si fiul lor de 7 ani. De asemenea, conduce o statie de benzina si un centru de recreere, cu piscina si sala de gimnastica, in apropiere de Broughton. Cartile CGP, unde Parsons are o participatie de 95%, au avut anul trecut o cifra de afaceri de 15,3 milioane lire, cu un profit de 1,3 milioane. Desi acum colaboreaza si alti profesori cu materiale, numele lui Parsons apare pe coperta interioara a fiecarei editii, iar atunci cand se fac cunoscute cifrele din vanzari, acestea se publica pe numele sau, fiind prezentat drept autor. “Se cunosc foarte putine despre Richard Parsons, dar el este unul dintre autorii cei mai de succes din ultimii zece ani. A refuzat intotdeauna sa dea interviuri si nu pare sa existe nici o fotografie disponibila cu el.

Numele lui apare pe toate ghidurile pe care el le publica, motiv pentru care apare si pe lista noastra din Top 10 autori, realizat in functie de venituri, ca autor individual”, a declarat Philip Stone, editor la Bookseller, citat de Telegraph. In timp ce lumea larga poate habar nu are cine este el, in Broughton este o celebritate locala. A crescut nivelul local, fiind considerat un angajator important si, in consecinta, un jucator activ in viata comunitatii, participa la evenimente, cum ar fi ziua aniversarii orasului, unde a aparut cu un tricou inscriptionat “The Boss”.

Este membru activ al clubului local de biciclisti. “Este placut de toata lumea pentru ca a facut atat de multe pentru zona, desi uneori apar mici gelozii fata de ce are si cat de bine ii este acum”, a declarat un localnic. Richard Parsons nu a cedat nici la insistentele publicatiei britanice care isi dorea un interviu, iar directorul CPG, Graham Servante, a spus ca firma a fost “usor jenata” de aparitia pe lista si de evaluarea vietii private a lui Parsons.

Reclame

decembrie 19, 2009 - Posted by | din presă | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: