cercuri de lectură

foaie on-line a cititorului de texte "pe vine"

Ştefan Celviu

Ana îşi luă ghiozdanul şi porni spre şcoală. Era elevă în clasa a VII-a la Liceul „Ştefan cel Mare” din Ştefăneşti. Această elevă îşi făcuse o regulă din a-şi pregăti conştiincios temele. Istoria era materia preferată a elevei Ana. La o lecţie de istorie, promovată cu succes, Ana vorbi, în faţa clasei, despre biografia lui Ştefan cel Mare şi Sfînt.

Într-o dimineaţă de martie, la semafor, Ana îl întîlni pe Ştefan Celviu. A rămas perplexă atunci cînd află că Ştefan cel Mare, despre care învăţase la istorie, nu a murit. Ştefan Celviu se bucură foarte mult de cunoştinţele istorice exemplare ale Anei. Ana l-a invitat pe Ştefan Celviu la liceu. Lecţia de istorie din acea zi a fost de succes. Ţara nu mai era în primejdie.

Într-o altă zi, tot la lecţia de istorie, clasa a VII-a îl avu iarăşi oaspete pe Ştefan Celviu. Întîmplător sau nu, ghiozdanul Anei fu atins de mantia aurie a oaspetelui de onoare. Tot aşa şi restul ghiozdanelor. De atunci, istoria deveni obiectul favorit în clasa a VII-a.

Odată, Ana a ajuns cu întîrziere la şcoală. Află că Ştefan Celviu plecă în vizită la un alt liceu.

După ce deschise ghiozdanul, găsi în el un letopiseţ din vremurile lui Ştefan cel Mare. Probabil i-l lăsase, în semn de preţuire, chiar Ştefan Celviu. În loc de semn de carte, Ana găsi printre paginile îngălbenite ale letopiseţului un buzdugan…

Orele se terminaseră, iar nostalgia Anei pentru Ştefan Celviu rămase vie pentru mult timp.

La întoarcerea spre casă, în prejma semaforului, Ana îl revăzu pe Ştefan Celviu. De atunci, ea înţelese că Ştefan cel Mare şi Sfînt nu este un simplu personaj istoric…

I.U., Mamaia, iulie 2009

Reclame

aprilie 3, 2011 - Posted by | creaţii |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: